5.18.2002

Nogmaals Komrij
"Overigens van voetstuk gedonderd na zien van De Show Van Je Leven. Liet hij (uitgerekend hij) zich lachend vuistneuken door de "charmante en intelligente" Astrid Joosten, terwijl Aalsmeers klapvee toekeek en zich afvroeg wie of dat die meneer nou ook al weer was. "Is dat niet die Theo van Gogh?" -"Nee, het is een of andere schrijver, kweetniet, nog nooit gezien." "Potverdorie, moeder, moet ons weer gebeuren. Gáán we een keer naar de teevee..." "Maar Astrid Joosten kennen we toch?" -"Dat is waar. Ze ziet er weer bééldig uit. Echt een intellegente vrouw, en toch zo gewoon." - "Sssstt... we moeten weer klappen, kijk die meneer met die koptelefoon zwaait weer met die opgerolde krant". En Komrij maar lachen en ontroerd zijn na het zien van zijn debiele neefje, die later net als ome Gerrit schrijver wil worden."

Bovenstaande is een potsje van 20 januari. Ik kwam hierop door te zoeken op Komrij. Hij lag dus al naast zijn voetstuk (was ik eigenlijk al weer vergeten), maar het is nu dus wel zeker dat hij er nooit meer opkomt ook, na dat ophitsende rijmpje van hem naar aanleiding van de moord. Mooi antwoord van Erik van Muiswinkel:

De Pittende Satiricus
Tegen de Dichter des Vaderlands

Hij heeft iets moois geflanst, hij kent zijn doel.
Er plooit zich op zijn fraaie dichterssmoel
Zowaar een lach inenen, want die nacht,
Nadat de gek de nar had omgebracht
En er misschien voorgoed een eind kwam aan de pret
Heeft hij het mes in Kok zijn rug gezet.
De stank, de dank....die dichter was mijn held!
De Meester van het Woord, Verlichter van mijn zorgen.
En HIJ schaart zich ineens onder de schapen
Die dertig ongekozenen gaan kiezen, morgen?
Natuurlijk is hij zwaar tegen geweld.
Maar wat de blinde bard verdomd niet ziet
Is dat ook hij voorlopig niet zal slapen
Omdat hij ons op het moment supreme verliet.


Erik van Muiswinkel
Taart
Raar dat de taartgooisters nog altijd in een adem worden genoemd met Volkert van der G. Het gooien van een slagroomtaart, volledig herkenbaar in beeld voor het oog van de camera, is volgens mij wel iets anders dan van dichtbij een pistool op iemand leegschieten. Maar een groot deel van de pers denkt daar nu blijkbaar anders over.

Een nieuw reveil (even serieus)
Eerlijk is eerlijk, heer Nimo stond sceptisch tegenover het vuistneukproject van Roel en Roel. Kijk, het is heus niet zo dat ik elitair ben, maar je wilt toch nog wel iets houden voor ons soort mensen. De golfbaan kan je tegenwoordig ook al niet meer op, daar kom je gewoon de melkboer tegen en een beetje gesprek op niveau kan alleen nog maar in eigen huis met de deur op slot. Ik geef het toe, ik had er moeite mee om dat laatste stukje exclusiviteit op te geven.

Maar ja, Roel heeft nog dat ouderwetse verheffingsideaal. De gebeurtenissen van de laatste tijd hebben me doen inzien dat hij toch weer gelijk had. Al die woede die naar buiten is gekomen. Juist vuistneuken is zo'n bliksemafleider, daar zet je als het ware je uitlaatklep wagenwijd mee open. Je kwetsbaar opstellen, heeft er ook mee te maken. Een tevreden vuistneuker gaat echt de straat niet op om allerlei spulletjes van andere mensen te vernielen. Als je dat weet, dan moet je zoiets ook niet voor jezelf willen houden. Simpel zat.

Vuistneuken voor de massa, dat is het doel van Roel en Roel. Dat zij dat inzicht al lang hadden, terwijl ik pas na de moord tot inkeer kwam, dat zegt genoeg over hun visionaire capaciteiten. Het slaat aan: het feit dat de kampioen vuistneuken 2002 (insiders weten dat Capelle aan den IJssel fistfuck capitol of the world is) minister-president wordt, zegt eigenlijk genoeg. Uit de reacties van vrienden en kennissen blijkt dat velen enthousiast aan het oefenen zijn geslagen.

Daarom zeg ik tegen iedereen die dit leest: UP YOURS!

5.17.2002


Tip
Gooi uw oude tandenborstel niet weg. Hij kan nog prima dienen om uw schoenen te poetsen. Zo komt u in de kleinste hoekjes!

Wel goed uitspoelen, zodat er geen tandpastarestjes in de borstel zitten. Altijd met de nerf van het leder meepoetsen.
Veel poetsplezier!

Op de vrouwenbibliotheek
Naar aanleiding van het laatste stukje van Uniqorn heb ik de site van Luuk Koelmans collega Jack Nouws weer eens bezocht (op zoek naar zijn leuke parodie op de boeketreeks). Een updeet zou wel weer eens fijn zijn, maar in de tussentijd valt hier nog genoeg te lezen.
Lezers schrijven
"...als ik een mailtje naar jou wil sturen, wil de spellingcontrole van Eudora het woord 'Jeronimo' altijd veranderen in 'Geranium'. *LOL*!"
Lekker trillen, strakke billen
Vanessa, oftewel Connie Breukhoven, is Nederlands glamourvrouw nummer 1. Maar hoe blijft zij zo jong? Is het alleen de trilplaat (lekker trillen, strakke billen) die haar geheim is? Nee!

"Knijp maar in mijn wangen", zegt Vanessa, en welke man zou zoiets niet willen? Ik knijp en voel een meisjesachtig jonge huid, die zo maar van een tiener kan zijn...

Ik ben jaren geleden, zoals je weet, met zingen gestopt om me helemaal aan mijn gezin te kunnen wijden, maar nu de kinderen meer op eigen benen kunnen staan, zocht ik iets nieuws. Mijn man HANS zei ook: 'Je wilt toch zeker iets om handen hebben'. Hij kent mij o zo goed, ik ben geen vrouw om stil te zitten. En deze kliniek is nu een nieuwe start in mijn leven. Ik hou van mensen en wat wil je nog meer dan andere mensen gelukkiger maken, wat we hier nu eenmaal kunnen..."

Het is een soort kraamkamer van verloren schoonheid waarin de vergankelijkheid van de ouderdom duidelijk met succes bestreden wordt...

Het zijn vrouwen, van wat je de happy few noemt maar ook heel normale huisvrouwen, die echt lijden onder een ingevallen gezicht, rimpels of lijnen." Danny glimlacht: "En het is dan geweldig als je ziet hoe gelukkig ze hier weggaan. We hadden bijvoorbeeld twee vrouwen, die een eigen schoonmaakbedrijf hier in Den Haag hebben, die zo blij met het resultaat na de behandeling waren, dat ze ons nieuwe pand dezer dagen na de verbouwing helemaal gratis hebben schoongemaakt. Gewoon uit dankbaarheid..."

Hier smult heer Nimo nou van. Wat een prachtige tekst.
Broeder Vanessa
Remco deelt ons mede dat Vanessa een ode gaat opnemen aan de man die blijkens zijn autobiografie niets lekkerder vond dan 'kontjes likken' (ik verzin het niet): Pim F. Over Vanessa schrijft hij in hetzelfde boek: 'een dame om rekening mee te houden'. Heer Nimo heeft het boze vermoeden dat Pim eigenlijk meer geïnteresseerd was in de centjes van Conny's echtgenoot Hans van Breukhoven, maar dit terzijde.

Fijn, eindelijk weer een nieuwe song van Vanessa! Een stroom van jeugdherinneringen komt naar boven. Op het schoolplein: ‘wat staat er op het spiraaltje van Vanessa?…..Heras Hekwerk!’ Ha!ha!ha!

Ze had een hitje op de radio, het ging ongeveer van ‘upside down and giddy goody make it’, ik was nog zo klein dat ik geen Engels sprak. Daar had je dan weer een soort parodie op, met de tekst ‘handjes draaien koekebakkevlaaien’. Dat vond je dan leuk. Een hele onschuldige tijd was dat nog. Pim Jacobs was elke week op teevee en op zaterdagavond keken we naar Eddy Beckers, met Ruud en Riem in het showballet.
Klaar ben je
Ondertussen zit ik maar mooi de hele dag met dat liedje in m’n kop. Met dat lauwe zeikstemmetje van Gerard Joling: At your service.
Keuze zat
Verkeer en waterstaat: Henk Wijngaard
Cultuur: Gerard Joling
Justitie: Gerard Spong
Economische Zaken: Joep van den Nieuwenhuyzen
Sport: Karin Bloemen (goede opvolgster van Erica T.)
Dom dommer domst
Vraag aan Oscar Hammerstein (gisteravond op teevee): ‘Is het niet gek om op een dode te stemmen?’
Antwoord: ‘Nee, helemaal niet. Het hele christendom is gebaseerd op iemand die er maar 32 jaar (sic) was, dus waar hebben we het over. Het gedachtegoed van Pim is minstens zo belangrijk.’

5.16.2002

Meesterlijk
Verbal Jam: 'Advocaat Spong solliciteert naar de baan van minister van Justitie. Dit is een zware slag voor de georganiseerde misdaad. Niet omdat hij minister wordt, maar omdat ze nu hun advocaat kwijt zijn.'

Dr. D: 'U heeft spong aan Uw broek! Je zal maar gespongt worden!!!........'

Als je een gekke bek trekt, zegt je vader ‘pas maar op, als de klok slaat, blijft je gezicht altijd zo staan!’. Het bewijs wordt geleverd door Gerard Spong. Iemand zei hem: ‘Theo van Gogh is een grote fan van je’. Hij keek heel verwonderd en ook een beetje geschrokken en toen sloeg de klok van die oude Wester. Sindsdien loopt hij met dat verbaasde gezicht.

Bij de supermarkt
‘Hé meid, tijd niet gezien. Hoe gaattie?’
‘Nou lekker joh.’
‘En de kinderen?’
‘Goed. Joey heb net ze toets gedaan. Hij is nou naar Tattoo Bob.’
‘He?’
‘Ja, hattie van tevoren gevraagd, hij zeg als ik goeie cijfers heb, dan wil ik ook een tatoeatie. Ja, je houdt ze toch niet tegen.
‘Hou op schei uit! Die meid van mijn die wil zo’n skoeter.’
‘Pierre van Hooydonk wildie. Op ze schouwer. Hebben ze allemaal, zegtie, een tatoeatie. Ik zeg jongen het is jouw lijf maar punt één je betaalt het maar lekker zelluf en punt twee niet gaan janken als je spijt krijgt. Ja toch?
‘Ik zeg weet hoe veel dat kost, zo’n skoeter. Vorig jaar nog een fiets gekregen en nou weer zo’n skoeter. Er groeit geen geldboom op me rug!’
‘Me man zegt, hij zegt doet nou niet Joey, Pierre gaat volgend jaar naar het buitenland. Maar ja, eigenwijs he?’
‘Bekijk het effe, met je skoeter.’
‘Is meer voor Onno, me man.’
Bovendien ze worden gejat as de raven die dingen.’
‘Maar ja om nou met zo’n chinesie op je lijf te lopen..’
‘Gaat maar lekker sparen voor je rijbewijs.’
‘Joey heb al een skoeter, maar hij moet en hij zal die tatoeatie.’
‘Hattie van die goeie cijfers dan?’
‘Ja, nee prima. Behalve wiskunde hè. Hebtie van ze vader. Maar weet je wat het gekke is. Eigenlijk is Joey hartstikke goed in wiskunde. Echt waar. Het probleem is alleen, hij ken nie rekene. Maar mooi dat ze daar geen rekening mee houwe.’
Hongerman
Stemmen op een dooie?
Melkert valt toch best wel mee?
(gelezen in het reactieblok van KTJBF)
Uitslag
Het is niet best. D66 heeft maar zeven zetels, dus onze kandidaat Boris van der Ham (nummer 8) valt waarschijnlijk net buiten de boot. Dat is heel jammer. D66 heeft als partij een uitstekend programma, maar ze kunnen het niet overbrengen. Er staan in het programma wel degelijk aansprekende oplossingen, maar die worden ondergesneeuwd door die uitgekauwde theoretische verhandelingen over staatsinrichting. Leuk voor interrectuelen, maar verder spreekt het niet aan. Boris van der Ham is iemand die daar verandering in zou kunnen brengen. Hij weet dat je de straat op moet.

Een groot deel van het succes van LPF ligt in de kritiek op de huidige politiek, benoemingen door de kroon, achterkamertjes, het onderwijs. Het is juist D66 die daar oplossingen voor heeft. Niet voor niets heeft Fortuyn hele stukken over democratische vernieuwing overgeschreven uit het programma van D66.

Als D66 hun uitgangspunten zou vertalen in concrete zaken, en die als speerpunten naar voren brengen, dan zouden ze, juist nu, een hele grote partij kunnen zijn. Boris van der Ham roept dat al een hele tijd, lees zijn artikelen maar. Er is waarschijnlijk nog wel een klein kansje dat Boris met voorkeursstemmen toch nog in de kamer zou komen. En zo, niet dan hoop ik dat hij de moed niet opgeeft en er bij de volgende verkiezingen weer bij is.

5.15.2002

Triest
Als filmmaker is het nooit wat geweest, maar als schrijver van gniffelstukjes hadden we Theo van Gogh hoog zitten. Met droefenis ziet heer Nimo thans de geestelijke aftakeling van die goeie ouwe Theo aan. In plaats van zijn vroegere scherpe columns vult hij nu zijn site met dronken fantasieën en complottheorieën. Hij vindt het zelfs nodig om allerlei Vlaamsblokachtige steunbetuigingen (alsof hij nooit post krijgt van mensen die het niet met hem eens zijn) prominent te plaatsen.

Wat ik eigenlijk nog het meest trieste vind is dat mijn vroegere held zijn door de gebeurtenissen wonderbaarlijk stijfgeworden pymeeënpiemeltje (voor het eerst sinds jaren) kwijt is in de diepe, vochte plooien van zijn enorme buik. Blijven zoeken, Theo! Pim is er niet meer, maar misschien wil Oscar wel even een potje poepstampen zonder rubber, al moet je achteraf niet gek opkijken als hij dat dan later weer ontkent (waarom toch, he?).
Het laatste nieuws!
Eindelijk hebben we weer eens een primeur (eat your heart out, Tonie!):

Anton Geesink nieuwe leider Lijst Pim Fortuyn!
Op uw wenken
Binnenkort op deez' weblog: 'koken met Jeronimo, nieuwe lentefrisse recepten voor de römertopf'.
D66 in 15 seconden
-Onderwijs: D66 trekt van de grote partijen het meeste extra geld uit voor onderwijs.
-Milieu: D66 investeert fors in natuur, OV en duurzame energie.
-Democratie: Gekozen premier, meer zeggenschap voor mensen in zorg, onderwijs en pensioenfondsen


Mijn stem is gegaan naar Boris van der Ham, nummer 8 van D66. Als je nog twijfelt op wie je zult stemmen, neem Boris (28) dan eens in overweging. Naast aanstaand vernieuwend politicus is hij ook nog eens een veelbelovend acteur (altijd een goede combi, denk Ronnie Reagan!). Kijk eens op zijn website!
Blog blog
Happy Monday. We're going to be announcing a new partnership and feature to the site this week that's going to make a lot of Blogger users happy and drastically increase the quality of the Blogger service. Stay tuned.

Happy Monday mijn aars, Het is weer ongelofelijk kut met Blogger en helaas zijn jullie, lieve lezertjes, daarvan de dupe!

5.14.2002

Hoewel...
Nu ik een beetje aan het idee begin te wennen, misschien heeft Jacco het nog niet zo gek bekeken met die Unie der Gristenen. Normen & Waarden en zo, daar ben ik eigenlijk altijd al voor geweest. Opstaan voor bejaarden in de bus ('ga maar zitten, zielig oud besje, ik heb per slot van rekening nog jonge benen!' roep ik dan op joviale toon keihard in hun oor); ouden van dagen helpen oversteken ('nee, hélemaal geen moeite mevrouwtje, kom niet tegenstribbelen, ik breng u zo even naar de overkant, want dat wordt helemaal niks met dat beverige verlepte ouwevrouwtjeslijf en dat wiebelige stokje'), kleine kinderen een opvoedkundige draai om de oren geven en 'homofielen' op straat bestraffend toespreken ('wee ongelukkige! hoedt u voor de toorn des heren en zijn verzengende zwaard! viespeuk!').

Vrouwspersonen achter het aanrecht of in de kinderkamer en zelf gezellig met de mannenbroeders in de mooie kamer, sigaartje erbij, fijn wat bijbelstudie comfortabel in de rookstoel met een borreltje. En 's avonds gewoon even lekker recht-toe-recht-aan klaarkomen in moeder de vrouw, met het licht uit, niks geen gedoe met voorspel, standjes of (godbetert) beffen, alleen recht op en neer opdat de heer des huizes maar aan zijn trekken moge komen en vele zonen om de traditie voort te zetten. De levensadem, van de gezalfde des HEEREN gevangen in de vruchtbare aarde van de moederschoot, gestoten uit de roede der verbolgenheid, opdat zal groeien het goudgolvende graan van het nageslacht, gelijk de overwinningspalm van het kruis van Golgotha, die wuift boven de kale woestenij der zonden. Zoiets.

Niet verkeerd eigenlijk...
Jezus Christus!
De ChristenUnie is een politieke beweging van mensen die geloven dat Jezus Christus de weg heeft geopend voor een herstel van de wereld en van de mensheid. Hij is Koning van een rijk van gerechtigheid. In geloof kunnen mensen nu al burgers zijn van dat rijk. En wij geloven dat Christus zal terugkomen en zijn rijk zal doen komen.

Denk je dat je alles gehad hebt, zegt Jacco van KTJBF opeens dat hij voor de Gristenunie gaat stemmen! Het moet toch niet veel gekker worden....
Doe gezellig mee!
Het is een beetje stil hier, niet omdat ik uit mijn neus zit te vreten of stilletjes aan mijn pik lig te trekken, verre van dat! Ik ben op het veelgelezen prachtforum Lijst Reet.

Een klein citaat, naar aanleiding van het aftreden van de voorzitter van LPF:

Ik heb het even niet over de inhoud. Fortuyn heeft een aantal zaken op de agenda gezet en dat is goed. Waar het me nu om gaat is de LPF zonder Fortuyn. Harry Mens zei al direct dat Fortuyn hem had toevertrouwd dat het ‘brandhout’ is, en de tijd heeft inmiddels wel geleerd dat dit waar is. Die mannen die nu zich nu opwerpen als opvolgers van Pim zijn toch volstrekt incapabel?

Kijk, en daar kan dan weer op gereageerd worden. Een prima initiatief van de heer Reet, met medewerking van Tussenhaakjes en wie al niet meer. Het fileprobleem hebben we al opgelost en de migratiepolletiek, daar komen we ook wel uit. Ik zou zeggen, doe gezellig mee!

5.13.2002

Derby
Er is weer een Rotterdamse derby, tussen Sparta en Excelsior. Het Kasteel zit vol denk ik, want ze staan helemaal tot hier in de straat. Sparta staat voor. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo wild van voetbal, maar voor dit soort wedstrijden is Radio Rijnmond erg fijn(net als de finale van afgelopen woensdag). Dat komt door commentator Hans van Vliet en vooral door de man van de analyses, Dick van den Polder. Die moet je gewoon een keer horen. Heer Nimo is een groot fan van Dick!
Gewoon gezellig
Zonet weer een mooie aflevering van Het uur van de wolf (N.B. hun eigen site loopt twee weken achter) gezien, over Rita Reys. Zelf heb ik weinig verstand van jazz, maar dat maakt niet uit, als het over muzikanten gaat, vind ik het altijd mooi, maakt niet uit wat voor soort muziek ze spelen.

Ook fijne oude beelden van Pim Jacobs!! Opeens wist ik het: zo iemand missen we tegenwoordig op teevee. Pim Jacobs! Daar zat toch geen greintje kwaad bij? Kwade tongen zouden misschien zeggen 'truttig', maar dat is de kift. Pim Jacobs was vooral vriendelijkheid, een bescheiden glimlach, kortom, gewoon gezellig!
Herkenbaar?
Marten Toonder heeft een vooruitziende blik gehad:

De Grote Barribal is een verhaal dat op vele manieren kan worden uitgelegd. Een dwerg met hoogmoedswaanzin gelooft dat hij de reusachtige redder is van een stad die ten onder gaat aan wetteloosheid. Met propaganda weet hij veel aanhangers voor zich te winnen, maar Bommel en Tom Poes heeft hij niet zo snel aan zijn voeten. In het hoorspel spreekt de Rommeldamse burgemeester Dickerdack van 'een grote omwenteling, een nieuwe, frisse manier van denken'. De aanwezigheid van de dwerg leidt in elk geval tot veel beroering onder de bevolking in Rommeldam. (Rijnmond)
Binnen
Over rijk worden gesproken: De bloemist hier in Rotterdam reed tot voor kort in een tien jaar oude Suzuki Alto. Zonet zie ik hem langsrijden in een gloednieuwe Audi A4 Cabrio.
Van een beetje populisme is nog nooit iemand doodgegaan (?)
Altijd het hoogste woord, die Reet.
‘Misschien is het rode pluche wel iets voor ons allen?’ zei meneer of mevrouw Tussenhaakjes.
‘Je neemt me de woorden uit de mond’ antwoordde Reet.
‘Stel je beschikbaar, Reet!’ riep heer Nimo balorig.
En zie: Lijst Reet is een feit. Bravo!
Zakenklasje
Tegen de verwachting in maakte Harry Mens er gisteren een waardige uitzending van. Hij riep op tot kalmte en verbroedering.Ik vond dat hij dat heel goed deed. Staatssecretaris Wouter Bos (PvdA) was in de uitzending en Mens’ eerste vraag was of hij homo was, naar aanleiding van het feit dat Fortuyn hem zo’n ‘lekker ding’ vond. Wiegel demonstreerde zijn gigantische ego. Begon met te zeggen dat hij en Fortuyn veel gemeen hadden, en gaf daarna een opsomming van goede eigenschappen, daarmee dus indirect zichzelf op de borst kloppend. Maar nogmaals, het was een stijlvolle uitzending. Het enige nadeel is dat zoiets geen leuk stukje oplevert.
Steenkolen
Het valt op dat Nederlanders in het Engels een losse J vaak uitspreken als G.