8.02.2002

Got to feed my need for speed
En dat gaat morgen hier gebeuren. Dit is een erg fraaie site. Deze is ook mooi (prachtige videofilmpjes), alleen er zit een wrang smaakje aan, aangezien de maker helaas drie weken geleden verongelukte (op dezelfde plek waar ik morgen ga rijden). Ik neem me alvast voor het morgen een beetje rustig aan (proberen) te doen, zodat ik zondag in elk geval verslag kan doen. Zij die hopelijk nog niet sterven gaan, groeten u!
Vakantiefoto’s
‘Wat zie ik daar? Heb jij daar een foto gemaakt van de Eifeltoren? Jezus! Zeker niks beters te doen?’
‘Hoezo?’
‘Nou, kijk deze foto eens! Juist! De Eifeltoren! Op de kiek gezet door mijn opa in 1958, meneertje! Ne-gen-tien-acht-en-vijf-tig, ja!’
‘Jemig, had ik dat geweten. Maar ik heb nog meer foto’s. Dit is een mooie, kijk eens!’
‘Ha ha! Laat me niet lachen! Versailles! Hier heb ik een schilderij uit 1745 en kijk eens wat erop staat! Juist ja! Jij bent een vakantieganger van niks, mannetje! Dat jij anno 2002 met deze foto’s durft aan te komen. Ga je schamen!’

Zo gaat het bij webloggers. Maar wij doen niet mee aan die flauwekul. Het zou best wel eens kunnen dat hier eens een linkje wordt geplaatst naar een pagina die ooit al eens door iemand anders is opgemerkt. Sterker nog, ik 8 het uiterst onwaarschijnlijk dat er hier überhaupt (sowieso) ooit naar een site wordt gelinkt die niet al eens eerder door iemand anders is vermeld.

Het interesseert me echt geen ene ruk of ene Jeroen van den Bos of Remco Sikkema of wie dan ook al in 1976 naar die pagina linkten. Ik ga echt niet bij elke pagina die ik toevallig tegenkom eerst allerlei archieven zitten doorspitten om te kijken of iemand er ooit al eens een opmerking over heeft gemaakt. Is dat duidelijk?

8.01.2002

Famous last words
'Het is erg interessant en onthullend, wanneer men eens bestudeert, wat beroemde mannen kort voor hun dood gezegd en ondervonden hebben. Een blik op het sterfbed, verraadt vaak meer dan al die grote woorden en werken tijdens hun leven Op het moment, dat mensen oog in oog met de dood staan, verliezen velen hun masker en worden eerlijk.'

Op deze overtuigende website staat het allemaal te lezen. De spotters komen op een vreselijke manier aan hun einde.
Ik heb geen flauw idee wat ik hiermee moet
De dj beleeft vreemde dingen in de nacht. Gelukkig had hij de God mode ingeschakeld.

Oh, laat ons dit lot tot lering zijn. Let goed op, kindertjes! Dit komt er dus van als je de hele tijd computerspelletjes zit te spelen in plaats van dat je je huiswerk maakt!

Een blok staal, uitgerust met mega-mitrailleurs scheurde op een meter afstand langs me heen, achtervolgd door een driedubbele rakettenwerper die aan een stuk door raketten afschoot. Tanks bombardeerden elkaar, mensen sneuvelden in bosjes. Aan de horizon zag ik de ene explosie naar de andere, alles bij elkaar een ware apocalypse. (DJZRO ::...)
Ben ik nou zo slim, of zijn jullie nou zo dom?
Altijd leuk: een stukje over de taalfouten van anderen, waar een joekel van een basisfout in zit ('men veranderd' in plaats van 'men verandert').

De schrijfster gaat er prat op 'hoogbegaafd' te zijn. Op haar weblog het gebruikelijke domme geweeklaag dat het allemaal niet meevalt om zo superintelligent te zijn, en dat wij gewone mensen daar zo weinig begrip voor tonen.

Gelardeerd met hyperintelligente waarnemingen, bijvoorbeeld over de overeenkomsten tussen drop en een telefoontoestel (tussen haakjes mijn onintelligente reactie):

- ze zijn allebei zwart (is dat zo?)
- ze komen in verschillende smaken (ik heb nog nooit een telefoon geproefd)
- iedereen weet wat het is (ik dacht dat ik het wist, maar nu weet ik het niet meer)
- vrijwel alle huishoudens in NL hebben het wel (vrijwel alle huishoudens hebben een drop?)
- het uiterlijk zegt niets over wat het kan (??)

Stoned als een garnaal
Door het gebruik van cannabis vergeet je je zorgen en angsten. Wat een verrassend inzicht levert zo’n wetenschappelijk onderzoek toch weer!

7.31.2002

conny breukhoven trilplaat
Ja, dan kan je alleen maar bij heer Nimo uitkomen.
Ik heb altijd gelijk
Dat blijkt weer. Een tijdje terug constateerde ik al dat die kale presentator van Terazzo (die van Kanis&Gunnik) totaal ongeschikt was, nu hebben ze hem vervangen door Richard Groenendijk (een neefje van Paul de Leeuw en - wat weining mensen weten - tevens pleegzoon van Karin Bloemen).

En zie: het is meteen een heel ander programma geworden. Richard doet het uitstekend (ik weet nog goed dat hij gewoon serveerster was bij Het Heerenhuys, in het park bij de Euromast, en kijk hem nou eens stralen) en dat meisje Mylène d’Anjou (de kleindochter van Joke Bruis) komt meteen ook veel beter uit de verf.

Sterker nog, ik vind Mylène opeens wel leuk, terwijl me dat voorheen nooit was opgevallen. Ik bedoel leuk leuk, om de vroegere heer Bie maar eens te parafraseren.
Ketsing up
Even geen postjes, dan heeft Arno even de tijd om alle postjes van de afgelopen tijd te lezen (toen hij weg was).

7.30.2002

test456waar zijn mijn archieven gebleven?
Geen drumcomputers
'Alle vooroordelen over (klassieke) muziek moeten maar eens in de prullenbak. Ik ben ervan overtuigd dat klassiek ook jonge mensen kan aanspreken. Maar dan moet je wel alle drempels slechten. Dus geen peperdure kaartjes of chique concertzalen. Wij kiezen voor zomers, feestelijk en gratis toegankelijk'. (De Gelderlander)

Noteer het even in je agenda: aanstaande vrijdag begint de Gelderse Muziek Zomer.
Het vervolg van Thirza
Komt eraan, maar dan moet het wel eerst wat koeler worden. Met dit warme weer kan niemand van mij verlangen dat ik, zij het in gedachten, die worstelpartij weer moet doormaken. Ik moet er echt even niet aan denken.
Het is komkommertijd, maar de krant moet vol
Dan gaan we maar een beetje slap ouwehoeren en dom uit ons klamme nekje lullen. In Trouw een heel artikel (voor een groot deel gebaseerd op een stukje uit een tijdschrift over psychologie) over de jongeren op Terschelling. De Franse filosoof
Pascal Bruckner, Voltaire en Thomas Jefferson worden er bijgehaald om het gedrag van de pubers erbij te halen. Ze drinken zo veel omdat ze streven geluk, dat zij denken te bereiken door middel van de roes van het bier. Gelul natuurlijk. Drinken is voor hen gewoon stoer en als je veertien bent dan wil je erbij horen. Dat heeft niets te maken met "de transformatie van het hedonisme in een soort collectief roesmiddel".
De krant van gisteren
Voor een deel oud nieuws, maar ik keek er toch van op: de spietsende klapekster broedt niet meer in Nederland en jonge mosselen lijden aan stress.
Het Rotterdamse zomercarnaval
Was weer een succes. Na bijna vier uur in de zon langs de route staan had ik geen voeten meer over. Hoe de deelnemers het volhouden is me een raadsel.

In zekere zin is het zomercarnaval een triomf voor de ‘multiculturele samenleving’. Je ziet alleen maar lachende gezichten. Twee maanden geleden stonden er op dezelfde plek ook veel mensen naar een optocht te kijken, namelijk naar de begrafenisstoet van Pim Fortuyn. Los van het feit dat je bij een begrafenis natuurlijk sowieso (überhaupt) niet staat te lachen, was de sfeer toen heel erg grimmig. Ik vraag me af in hoeverre die mensen, die toen zo kwaad waren, nu lachend naar die vrolijke stoet dansende Antilianen stonden te kijken.

Om het caraïbische gevoel nog even vast te houden: leuk reisverslag van CasaSpider:

De hotelbar zat vol met prostituees, tigres (criminelen) en Haitianen. Ik zei nog dat het er best gezellig uitzag, maar die opmerking viel niet in goede aarde.
Weer wat geleerd
‘Doppen’ of ‘aan den dop staan’ betekent in het Vlaams werkloos zijn. Ik heb wel eens gehoord dat men in België niet zo maar automatisch zijn uitkering overgemaakt krijgt, zoals in Nederland-Luilekkerland , maar dat men er wekelijks voor in de rij moet staan.
Oprotten
Regilio Tuur heeft weer eens een vriendin in elkaar geslagen. Na de eerste keer mocht hij overal in de media uitleggen wat een vergissing hij had gemaakt. Hij zou het nooit meer doen.

Zelfs na de tweede keer werd hij weer in allerlei teeveeprogramma’s uitgenodigd. Ik mag toch hopen dat dat nu definitief afgelopen is, en dat we die loser nooit meer zullen zien in kwissen en praatprogramma’s.

Hij had het toch zo naar zijn zin in New York? Laat hij (na een paar jaar gevangenisstraf) lekker naar NY gaan en nooit meer terugkomen. Wat een lul.

7.29.2002

Een schrijpend staaltje kortommunicatie
Ik ben er nog steeds niet helemaal uit, wat ik nou met De Bie moet. Het punt is, ik ben ontzettend trouw. Oude helden laat ik niet snel vallen. De soloprogramma’s van Bie op teevee, na het stoppen van heer Koot, vond ik nog altijd zeer de moeite waard.

Samen waren ze natuurlijk briljant. Dat blijft. Daar kan wat mij betreft niks of niemand tegenop.

Maar nu bieslog… Ik weet het niet…. Nog maar zelden bezoek ik de site. Blijkbaar boeit het me niet echt.

Zo’n interview met Corrie… Natuurlijk, leuk voor haar. En ze komt over als een heel aardig iemand (voordat ik dat zielige ventje Wouter Schuiling weer op z’n teentjes trap), maar wat is nu de ‘toegevoegde waarde’ van het gesprek op bieslog?

Ik zou wel wat kritische vragen kunnen bedenken (je moet wel een ongelofelijke narcist / exhibitionist zijn om zo'n camera in je huis te zetten, alle foto's zijn geposeerd, etc). Corrie kan daar volgens mij best tegen. Met haar bewonderenswaardige eerlijke en open antwoorden nodigt ze daar zelfs toe uit.

Maar wat ik hoor is slechts een oudere man, die zich verwonderd (en bewonderend) afvraagt wat de jeugd van tegenwoordig toch allemaal uitspookt. Hij stelt vragen die een verslaggever van het plaatselijke huis-aan-huisblaadje of iemand van een of ander tijdschrift “Haal meer uit uw PC!” ook zou stellen.

Wat heb ik daar aan? De waarheid is pijnlijk (zeker voor deze ouwe trouwe fan): Bie is een beetje oubollig geworden. De doelgroep bestaat uit (bijna) gepensioneerde NRC-lezers, tevens tientjeslid van de VPRO, die graag een beetje bij willen blijven. Bieslog is niet voor mij. Jammer maar helaas.
Sinatra vs Nim(m)oIn het weekend gekeken naar Tony Rome uit 1967 met Frank Sinatra. Wat een prachtfilm! Sinatra is ontzettend cool, lieve lezertjes! Schitterende dialogen.

Het mooiste was: de schurk heette Nimo (alleen dan gespeld Nimmo, omdat die gekke Amerikanen het anders verkeerd uitspreken). Iedereen heeft het over hem, en helemaal op het einde zie je een kist waar hij waarschijnlijk in ligt, maar hij komt niet één keer in beeld. Niemand weet hoe Nimo eruit ziet, of wat zijn ware identiteit is...
Twee kratjes per persoon
Diverse media berichten over De Eilanden, meer in het bijzonder Terschelling, alwaar jongeren die te oud zijn om met papa en mama mee te gaan, maar te jong voor de Costa Brava (12 tot 16 jaar dus) aan het kamperen zijn. Als ze ’s middags wakker worden, gaan ze eerst naar de supermarkt om bier in te slaan.

Om mee te tellen moet je minimaal twee kratjes per persoon mee naar de tent sjouwen. Een stoere jongen heeft wel 103 lege kratjes rond zijn tentje staan.

Heer Nimo vindt het een schande!!

Twee kratjes bier per persoon. Dat is toch niks??! Toen ik zo oud was, dronken we minstens vier kratjes. En dat was alleen maar voor de dorst. Qua drinken sloeg je op zo’n avondje voor de tent pakweg drie flessen whisky achterover. Voor de afwisseling namen we soms wodka. Jenever was er nog niet bij in die tijd, dat was oubollig.

Daarnaast mochten we graag een shotje zetten. Ik spoot altijd in m’n tenen, zodat mijn ouders het niet merkten (zo was ik dan ook wel weer).
‘Jongen waarom heb je toch altijd je sokken aan met dit warme weer?’
‘Dat is mode, ma’.
Een beetje basen en een paar lijntjes snuiven, want dat had je nodig om het moyenne qua kieren (ik pakte per avond toch gemiddeld vier à vijf verschillende meisjes in de tent) een beetje op peil te houden. Daarna wat speed om wakker te blijven en op het einde wat valium om lekker in slaap te vallen. Zo ging dat in die tijd.

Die jeugd van tegenwoordig, met die twee schamele kratjes… Watjes zijn het.