9.05.2002

Hard rijden
Minister Heinsbroek heeft een discussie ontketend met zijn opmerking over het feit dat hij wel eens te hard rijdt, en dat hij het ergerlijk vindt als hij vervolgens een bekeuring krijgt, terwijl er in de stad mensen beroofd en bedreigd worden. Ik heb dat zelf ook al eens gezegd (zie hier).

Wie over (te) veel vrije tijd beschikt, kan er bij Tonie weer veel over te lezen in de reactiepaneeltjes.

Tussen twee haakjes: was Tonie nou altijd al zo'n pedant en drammerig kereltje of wordt het steeds erger? Ik vroeg het me af vanwege deze reacties, maar zag het daarna ook op andere plaatsen op zijn site. In mijn herinnering was het vroeger best een aardig ventje, maar misschien heb ik het mis. Gezien zijn jeugdige leeftijd kan ik het hem best vergeven (ergens is het ook wel weer vertederend), maar ik hoop wel dat het van tijdelijke aard is. Misschien is het de puberteit en groeit hij eroverheen, zo niet dan vrees ik het ergste, dan wordt het zo'n verzuurde oudere jongere die altijd alles beter weet.

Terug naar het onderwerp: hardrijden is toch leuk? Zoals reet terecht opmerkt: als je hier 130 rijdt ben je een crimineel, maar in Frankrijk mag het gewoon. In Duitsland is het nog mooier, daar haalde ik laatst op de motor met 230 een politieauto in. Daar is het ook veel veiliger, want je kan je volledig op de weg concentreren in plaats van steeds naar flitskasten en gecamoufleerde politieauto's te hoeven uitkijken. En er zijn ook geen automobilisten die plotseling bovenop de rem gaan staan omdat ze een camera zien.

Hardrijden: misschien is het slecht voor het milieu en misschien is het gevaarlijk. Ik vind het gewoon lekker. Stom, he?

9.04.2002

Toegegeven…
Die minister Heinsbroek zegt eigenlijk best verstandige dingen.

9.03.2002

Wie heeft de langste?
Gelukkig zijn er ook nog wel kwaliteitsprogramma’s op teevee, shows met een zeker intellectueel en artistiek gehalte. Ik noem bijvoorbeeld het nieuwe programma van Matthias Scholten, een man die ik sowieso (überhaupt) hoog heb zitten: Wie heeft de langste? (Yorin, 20.00 u.)

Een fijne kennisquiz waar je nog eens wat van opsteekt, geheel in de lijn van Matthias’ eerdere cultureel-verantwoorde programma’s.

Uit betrouwbare bron hoorde ik dat er verschillende hoogstaande programma’s op stapel staan, zoals ‘Wippen met Wendy’ (een informatieve show in het decor van een speeltuin), ‘Effe trekken’ (een doldwaas spelprogramma waarbij men in competitieverband allerlei dingen voorttrekt), ‘Lekkere natte poesjes’ (een leuk dierenprogramma voor kinderen) en ‘Bruine reetjes’ (natuurprogramma met herten en ander wild).
Stichting Martijn
Eergisteren viel ik midden in een toneelstukje. Het betrof het geval Martijn Krabbé. Hij had ergens spijt van en voelde zich 'als het ware in z'n nakie staan voor de huisamer'. Wat bleek? Als presentator van de zoveelste Big Brother had hij zich een avondje laten insluiten in 'het huis'.

Vooral het afscheid viel onze Martijn zwaar, qua stuk emotiebeleving. Niet in koude kleren en brok in keel, want ga er maar eens aan staan, na een avond voor de camera's afscheid nemen van een groepje volslagen vreemden.

Het was duidelijk een één-tweetje met de roddelbladen. 'Martijn Krabbé tussen twee blondines onder de lakens', 'Martijn gaat los in BB-huis', 'Vader Jeroen ontstemd', perfecte koppen voor de broodnodige publiciteit. Zit die Hummie van de Tonnekreek eigenlijk nog bij dat programma? Ik zag alleen de zoon van Piet Römertopf.

Robert Jensen hield een slappe toespraak, dat het vooral 'echt' moest zijn, wan 'de kijker laat zich niet in de maling nemen'. Even later zagen we Krabbé zogenaamd voor het eerst het BB-huis betreden. Er lag nieuwe vloerbedekking en Ikea had zoals gebruikelijk weer nieuwe meubeltjes geleverd. Martijn schoot meteen weer vol. 'Ooooooo, wat is dit prachtig' (handen voor gezicht geslagen).

Vader Krabbé is geen groot acteur, maar Martijn kan er wat van.

De nieuwe bewoners zaten nog geen dag in 'het huis' en het was weer meteen het aloude apengedrag: elkaar vlooien (lees: masseren), kijken wie het stoerste mannetje is en wie van de wijfjes heeft de grootste bek en tegelijkertijd 'een brok emotie', met 'gevoelens', 'zo ben ik nu eenmaal' ik, ikke, ik ik, ikke, ik (trouwens, zit me haar goed?).

Wel leuk: de clips van de afgewezen kandidaatjes: 'ik wil me eige leren kenne', 'ik zie het als een uitdaging' en 'ik ben nou eenmaal een gekkie'.

9.02.2002

Taaltips voor managers en politici
Zeg nooit: 'Daar moeten we nog eens over nadenken', maar zeg: 'We moeten even onze mind opmaken'.

Ook toegestaan: 'We moeten onze koers nog bepalen'.
Goedemorgen Nederland
Een afgezaagde titel voor het programma dat Ontbijt TV heeft verdrongen. Vanochtend zag ik het voor het eerst. Wat een drama! Normaal zou ik me er niet druk om maken, want het stikt van dit soort babbelprogramma’s, maar dit is dus in de plaats gekomen van een goed concept en dat maakt het juist zo erg. Ontbijt TV was gewoon goed, prima reportages en uitstekende, korte studio-interviews. Ik keek er graag naar.

Nu hebben ze iemand van het kaliber Frits Spits vervangen door zo’n TMF-kippetje, in dit geval dat spookje, Daphne. Had Ontbijt TV nog een behoorlijk journalistiek gehalte, het nieuwe programma bestaat uit urenlang ‘gezellig’ geklessebes op een niveau waarbij Nachtsuite in vergelijking een hoogstaand discussieprogramma lijkt. Zelfs Tell-Sell heeft meer diepgang dan Goedemorgen Nederland.

Als gast schoof vanochtend Angela Groothuyzen aan. Als je het écht niet meer weet en niemand wil komen, dan kun je altijd Angela nog vragen. In al die programma’s vertelt ze steevast dat ze zo onzèèèèttend veel activiteiten heeft, iets met een mol, en film, dans, theater, een zangcarrière: ze heeft het zo druk-druk-druk dat ze nergens anders meer aan toekomt. Behalve in al die kwebbelshows zitten, natuurlijk (nog afgezien van alle panels, kwissen en wat dies meer zij).

Het gíng maar door vanmorgen, gekakel over niks. En natuurlijk zat er een ‘stelling’ in. Zo leuk en origineel! Kan je dan op reageren via internet, interactief noemen we dat. Natuurlijk holde ik, net wakker, meteen naar mijn computer. Opstarten kost tien minuten, maar dat had ik er graag voor over om interactief te stemmen op de stelling ‘de politie moet mee aandacht besteden aan fietsendiefstal’. Eens, oneens of geen mening.

Dat is nou echt iets wat me bezig houdt zo op de vroege maandagmorgen! Om de vijf minuten wordt de stelling even herhaald en zie je het adres van de site in beeld. ‘Blijven kijken, want aan het eind van het programma geven we de uitslag van de stelling!’

Er is veel prut op teevee, maar een slechter programma dan Goedemorgen Nederland is menselijkerwijs niet mogelijk. De presentatie, de onderwerpen, de gasten, het (oudbruine) decor, het is allemaal zó ongelofelijk waardeloos, dat ik vermoed dat de makers het opzettelijk hebben gedaan. Waarschijnlijk is dit een stil protest tegen het besluit van de programmaleiding om Ontbijt TV op te doeken. Dat kan bijna niet anders. Reageer op deze stelling: eens, oneens of geen mening.

9.01.2002

Allemaal beestjes 2
Lekker hoor, dat buitenleven, maar ik heb ondertussen wel de ziekte van Lyme opgelopen. Dat is een virus die wordt overgebracht door een teek. Ik had er al twee uit mijn benen gepeuterd, maar er zat er blijkbaar ook een op mijn rug, en de gekke rode vlek die ik daar nu heb, duidt op Lyme.

Dat wordt twee weken antibiotica (doxycycline) slikken. Gelukkig mag je er wel alcohol bij blijven drinken.

Moraal van dit verhaal: controleer na een dagje in de frisse buitenlucht even of je een teek hebt. Als je hem er snel uittrekt (op de goede manier), is de kans dat je besmet raakt heel klein.