10.06.2002

Nimo wordt serieus (hoe is het mogelijk)
In Buitenhof gaf de hoogste ambtenaar van het Openbaar Ministerie, de Wijkerslooth, aan wat de prioriteiten worden voor de politie. Samengevat:

1. Wel: Snelheidsovertredingen, vanwege de verkeersdoden;
2. Wel: Drugshandel, want anders (als drugs gelegaliseerd worden) gaan die drugshandelaren wel wat anders doen wat niet mag;
3. Liever niet: witteboordencriminaliteit, want dat kan een andere instantie wel doen;
4. Niet: Fietsendiefstallen, want heel veel mensen kopen gestolen fietsen;
5. Niet: Inbraken, want daar is geen tijd voor vanwege 1. en 2.

Maar is het niet zo, dat we juist met z'n allen iets willen doen aan die dagelijkse criminaliteit, aan dat verval van waarden en normen? De procureur-generaal (PG, zeg maar de baas van de Officier van Justitie) heeft daar weinig oren naar. Inbraken zijn wel vervelend, maar kennelijk niet zo belangrijk. Als er geen sporen zijn, dan hoeft de politie er niet naartoe. Maar hoe stel je dat dan vast, dat er geen sporen zijn, als de politie er toch niet naartoe gaat?

Van Wijkersloot komt volgens mij uit een ei. Hij heeft het blijkbaar allemaal niet zo gevolgd, het afgelopen jaar.

1. Snelheidsovertredingen zijn zo belangrijk, want, zegt de PG, ga maar eens praten met de ouders van een kind dat is overreden. Een rare uitspraak, want op de snelweg, waar de flitspalen staan, worden nooit kinderen overreden. Er wordt gecontroleerd op plaatsen waar men als het ware vanzelf te hard rijdt, niet op plaatsen waar het gevaarlijk is. Je zou ook kunnen zeggen: ga maar eens praten met een oma'tje bij wie al voor de zoveelste keer is ingebroken. Sowieso (überhaupt) is de verkeersveiligheid een twijfelachtige reden om zo veel prioriteit te geven aan het opsturen van accept-giro's. Er zijn heel andere vormen van gevaarlijk rijgedrag, los van de snelheid, die ongelukken opleveren. Bovendien: een paar jaar geleden was het controleren op snelheid zogenaamd nodig vanwege het mileu, daar hoor je nu niemand meer over. In het beschaafde Duitsland mag je wel hardrijden en vallen daar zo veel meer doden? Het lijkt erop dat men gewoon flitst om de schatkist te vullen. Op zichzelf misschien een legitieme reden, maar draai er dan niet omheen!

2. Drugshandel: Wat kan mij het schelen dat ze cocaïne smokkelen. Drugsgebruik is toch niet uit te bannen. Bovendien is het heel willekeurig: roken, drinken, ongezond eten, prostitutie, dat is allemaal volkomen legaal, sterker nog, de overheid verdient er via accijnzen en belastingen dik aan. Een blowtje halen kan overal, het spul mag zelfs verkocht worden aan de voordeur, maar de koopwaar aanleveren aan de achterdeur is verboden: een schizofrene en volkomen belachelijke situatie. En dat die handelaren anders wel andere criminele activiteiten vinden is natuurlijk een enorme drogreden. Je zou ook kunnen zeggen: als de junks van tegenwoordig geen heroïne hadden, dan waren ze wel aan de jenever (zoals voor de oorlog). De ene drug wel toestaan en de andere verbieden is absurd.

3. Economische delicten zijn niet belangrijk? Leg dat maar eens uit aan de gemiddelde burger, die gewoon hard werkt en dus veel belasting betaalt. De witte boorden gaan weer vrijuit.

4. Dat fietsen worden gestolen omdat mensen gestolen fietsen kopen is een kip/eidiscussie. De meeste mensen die voor weinig een fiets kopen op straat doen dat pa na vermissing van hun derde eerlijk gekochte fiets. Op een gegeven moment houdt het gewoon op. Niets doen aan fietsendiefstal en het er dus maar bij laten (en de dieven een vrijbrief geven) is een gruwelijk voorbeeld van normvervaging.

5. Inbraken? Geen tijd voor. Zie ook onder 1. Het is gewoon te gek om los te lopen dat zo'n voorzitter van het College van procureurs-generaal zoiets met droge ogen durft te beweren. En als de minister van justitie, met de LPF in het kabinet!, het daarmee eens is, dan is dat, gezien alle signalen uit de samenleving sinds de opkomst en ondergang van Pim Fortuyn, echt het definitieve failliet van de politiek. Dan kunnen we echt wel ophouden met z'n allen. Dan is het vanaf nu gewoon ieder voor zich.

10.05.2002

Joekeloekes Tampeloeris Collosalis
Deze weblog is beroemd geworden door de legendarische waargebeurde vervolgverhalen, over hoe ik het volk van Nimo ontdekte (dat verhaal moet ik trouwens nog eens verder vertellen), over Thirza, over carnaval in Brabant en ga zo maar door. Het doet mij deugd om te zien dat het vervolgverhaal navolging krijgt.

Lombroso, dat was volgens mij een Italiaanse arts die bekend werd door zijn schedelmetingen, waaruit hij afleidde dat criminelen van nature geneigd zijn het slechte pad te betreden. Daarna volgde de bekende nature/nurturediscussie. Anderen stelden namelijk dat criminaliteit niet in de genen zit, maar dat vooral omgevingsfactoren bepalend zijn. Zoals jullie allemaal wel weten, werd die discussie in Nederland vooral gevoerd tussen A. Aletrino, C. Winkler en W.A. Bonger. De eerstgenoemde vertegenwoordigden daarbij de crimineel-antropologische school, die zich voornamelijk toelegde op onderzoek naar lichamelijke kenmerken als criminogene factoren. Nederlands eerste hoogleraar criminologie, W.A. Bonger, voerde de milieurichting aan. Volgens hem was de 'homo delinquens' van Lombroso een waanidee. Bonger, overtuigd sociaal-democraat, zocht het veeleer in de slechte economische omstandigheden, waardoor de armen zich bijna gedwongen zagen om te gaan stelen.

Maar wat lul ik nou, dat weten jullie allemaal al lang. Ik kom erop omdat degene die dat fraaie vervolgverhaal schrijft, zich heeft getooid met het pseudoniem Lombroso. De eerste twee delen vind ik veelbelovend. Te vinden op Demmer.nl
Fernweh
Een van mijn favoriete programma's is Onder de zomerhemel van de BRT. Je ziet rechtstreeks hoe het er voor staat op diverse plaatsen. In Lignano is het 15 graden, en in Budapest schijnt de zon. In Tirol zijn ze al aan het skiën, maar het südsteirisches Weinland is nog groen. Aan de Neusiedlersee is het bewolkt en in Oberstdorf hangt dichte mist. In Patscherkofel is alles wit van de sneeuw, en in Bad Endorf doet men watergymnastiek in het buitenbad.

10.04.2002

Cadeautje van oma
De cactus van Guus Bosman staat in bloei. En wat een fraaie foto. Die roze, opengesperde roze bloem, met dat bruine sterretje in het midden, die geinige rimpelige kringspiertjes en die beharing doen me ergens aan denken, maar aan wat, dat wil me even niet te binnen schieten.
Eindelijk: de inhoud
Winny de Jong is niet alleen een hysterische ruziezoekster, ze is ook nog eens raciste en verspreidster van eeuwenoude stereotiepen en vooroordelen over de ‘horden’ Roma die (volgens haar) binnenkort ons vreedzame landje zullen binnenvallen:

“zij zullen komen, ook naar Nederland. Deze mensen, die niet zijn opgeleid en geen talen spreken, kunnen alleen maar terugvallen op criminaliteit” (citaat uit de toespraak van Winny de Jong in de Tweede Kamer).

Meer info over de Roma.
It's a bloody shame
Van 8787 hits op 5 juli naar 49 op 22 september. Ik kan me voorstellen dat Jordy Dost zich een beetje zorgen maakt over zijn kijkcijfers. Nimo is de kwaadste niet en zal die jongen eens linken. Ook omdat hij zojuist weer de ingrediënten voor een nieuwe LPF-rel heeft gepost.
Leerling van Pim
De documentaire over João Varela, op papier nummer twee van de LPF, in de praktijk nummer twintig of daaromtrent, kon wat mij betreft de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. Ik zag weinig nieuws.

Die João is een aardige en verstandige jongen, maar zijn inbreng is nihil. Hij is duidelijk op nummer twee gezet vanwege zijn huidskleur. En zijn uiterlijk. Zeker weten dat Fortuyn menig natte droom heeft gehad over João.

Jim Jansen van Raaij en zijn leeftijdgenoten stonden op hun beurt weer te kwijlen op de knappe vriendin van João, die tevens dochter is van de nieuwe staatssecretaris.

De schoonvader van Varela wilde eigenlijk al tijdens de formatie staatssecretaris van welzijn en sport worden, maar dat lukte niet. Dat geeft al aan hoe weinig Varela in de melk te brokkelen had. Gelukkig voor de familie moest Philomena Bijlhout al binnen een dag opstappen, en toen kon João toch nog de papa van zijn vriendin aan een leuk baantje helpen.

Verder heeft João eigenlijk nog niets wezenlijk bijgedragen. Als het waar is wat op de aftiteling van de documentaire stond, is hij inmiddels al weer met vakantie. Daar hoeft hij kennelijk het kerstreces niet voor af te wachten. De volksvertegenwoordiging moet het maar even zonder hem doen. Ik denk niet dat iemand het verschil zal opmerken.
Waar gebeurd
Waar zijn toch die vriendelijke oude mensen van vroeger gebleven? Die glimlachende, vertederende ouden-van-dagen?

Vanochtend weer zo’n vervelende ouwe lul van in de 70: griste een hele stapel gratis Spits-krantjes uit de bak. Ik wil er ook graag een, zei ik beleefd. Opa werd meteen agressief en begon met verbeten toegeknepen oogjes een onsamenhangend verhaal over me uit te storten. Het kwam er op neer dat ik te lui was om te werken, want anders had ik helemaal geen tijd om de krant te lezen. En dat zegt zo’n halfdode parkinsonlijer die al minstens tien jaar AOW krijgt!

Je zou ze zo een rotschop geven, die bejaarden van tegenwoordig.

10.03.2002

Yo!
Ik weet wel wat hot is. Daar heb ik charis niet voor nodig. Dus loop ik al een week met een stukje wit plakband schuin op m’n wang. Had gehoopt daarmee erg veel succes te hebben bij leuke smatjes in de tram, maar de respons valt tegen. Iemand zei dat het alleen maar kan als je donker bent, qua huidskleur, maar toevallig ben ik tegen discriminatie.
Dr. D
Een man met vele talenten. Hij kan ook al tekenen!
wrknwrknwrkn
Puck vat het weer kernachtig samen.
Een om mee te praten, en eentje voor de lol
Twee (voor mij) nieuwe blogs: die van Lilian en Marjon. Er is hier sprake van een contrast, lezers. Lilian dénkt namelijk, terwijl Marjon meer houdt van feesten en zwierig zwaaien vanuit de heupen.

Je kan het wel een beetje zien aan hun portretjes. Lilian kijkt ernstig en een beetje tobberig. Van denken krijg je kringen onder je ogen. Bij Marjon daaraantegen geen spoor van wallen. Geil en strak kijkt ze in de camera.

’s Middags kleren kopen en ’s avonds feesten, dat is Marjon. Lilian gaat overdag liever naar het museum of de bibliotheek en in de avonduren leest ze een goed boek. Maar allebei hebben ze een leuke weblog.

10.02.2002

reactieding doettut weder, vla met stoofpeder ('en dat zette me aan het denken...')
The Godfather
Topuitzending van B&W daarnet. Ene Both, van het interimbestuur van de LPF, Van der Krieke, adviseur van interimvoorzitter Ed Maas en twee provincievoorzitters van de LPF. Het was een scene uit de Godfather. Don Corleone (in het gesprek consequent eerbiedig aangeduid als "mijnheer Maas") is ontstemd!

De Don komt zelf nooit in beeld, maar zijn twee handlangers brachten de boodschap goed over. Both en Van der Krieke hadden constant oogcontact. Van der Krieke is de aangenomen zoon van Don Corleone, als advocaat weet hij precies wat je wel en niet kunt zeggen. Both is meer een hitman, die zich door getoonde moed heeft weten op te werken tot het partijbestuur. Maar je kan het zien, als het moet maakt hij nog zo een mannetje koud. Met de blote handjes. Net zo makkelijk.

'De provinciale bestuurders hebben mijnheer Maas verzocht disciplinaire maatregelen te nemen,' zei Both.
'Is dat zo?' vroeg Witteman aan de vertegenwoordiger van Overijssel.
Both strekte even subtiel zijn vingers, en je hoorde zijn knokkels kraken.
'Nou, uh... oh sorry' stotterde de beste man, de blik angstig gericht op Van der Krieke.

In al haar blonde onschuld zei de voorzitster van het LPF-district Zeeland even later dat ze de verklaring van de Don niet eerst had gelezen en onderschreven, zoals Both net had gezegd, maar dat ze hem net voor de uitzending voor het eerst even had mogen inzien.

Van der Krieke greep in en vond dat Witteman niet van die vervelende vragen moest stellen. Witteman kroop glimlachend in zijn schulp. Hij móest wel van die ondeugende journalistenvragen stellen, maar hij wilde het de heren natuurlijk niet te moeilijk maken.

De boodschap van 'the family' was duidelijk. Harry Wijnschenk kan zich beter gewoon vrijwillig terugtrekken. Anders zou Don Maas wel eens heel boos kunnen worden. Een paar verbrijzelde knieschijven zijn dan nog het minste. Maar, zei Van der Krieke, fijntjes glimlachend, zo ver zal de heer Wijnschenk het wel niet laten komen.

Zelfs de eindtune van B&W leek op de melodie van The Godfather.
Nimo maakt zich zorgen: de vergrijzing
Een van de leuke dingen van het gedoe rond de LPF was dat er beelden werden vertoond van die vechtende oudjes van de ouderenpartij van een paar jaar geleden. Hoogtepunt: een bibberende opa die een persconferentie gaf waarbij een partij- en leeftijdgenote zo nijdig werd dat ze hem het papier uit de handen rukte. Vechtende bejaarden, dat mag ik graag zien.

Oude mensen worden sowieso (überhaupt) steeds brutaler. Laatst begon er nog een tegen me aan te mekkeren bij de benzinepomp. Er stond een rij en ik sloot netjes achteraan. Toen werd er een tweede kassa geopend, en omdat ik achteraan stond, kon ik daar zo aanschuiven. Begon die opa, die tweede in de rij had gestaan, over te zeiken. Hij had vóór gewild. Tegen de tijd dat hij met z’n bibberende knietjes de kassa had bereikt, had ik al lang en breed afgerekend. Luidkeels begon hij zijn beklag te doen. Dat het een schande was en wat al niet meer.

Zo zijn die ouwetjes van vandaag aan de dag. Niks dan zeuren en klieren. Aangezien Nederland vergrijst, vind ik dat een zorgelijke zaak. Vroeger had je er weinig last van. Omdat ze slecht ter been waren, zaten ze lekker de hele dag achter de geraniums naar buiten te kijken. Met een plaid over de gebrekkige beentjes. Maar tegenwoordig zijn die bejaarden zo mobiel als de pest.

Het lijkt wel alsof die elektrische karretjes gratis worden uitgedeeld (wat waarschijnlijk ook zo is). Je kan nergens meer rustig over de stoep lopen of daar word je weer gesneden door zo’n tachtigjarige. Geruisloos komen ze aangescheurd. Een plaag is het. En ze worden veel te mondig. Ik vind dat daar is iets aan gedaan moet worden.
Kut met stoofperenvla
Arnoud van Verbal Jam is jaloers op Tonie. ‘Hij krijgt veel meer reacties dan ik!’ huilt hij. Arnoud, de Meester van de Woordspeling en tevens Denker, ziet zichzelf als opvoeder van ons, grijze muizen.

Nu zie ik op andere logs soms tientallen reacties staan op de meest onbenullige postings. Dan begin ik me af te vragen: ben ik hier met de verkeerde onderwerpen bezig? Ik had het idee dat ik toch vaak schrijf over zaken die wel degelijk discussie kunnen oproepen.

Ik snap het ook niet. Laatst had Arnoud nog een hele interessante beschouwing over het verschijnsel vla:

Vla is lekker als toetje, maar ook als tussendoortje. En je kunt vla op verschillende manieren serveren: in kom, schaal, beker of zelfs direct op het lichaam. Vanavond had ik stoofperenvla. En dat zette me toch aan het denken...

Onbegrijpelijk dat er op zo’n diepzinnig stukje maar zeven reacties op komen! Je zou een hele wijsgerige discussie verwachten over vla en de betekenis die het heeft voor onze samenleving, maar nee hoor. Iedereen houdt zich alleen maar bezig met de onbenullige postjes van anderen.

Arnoud heeft nog een hele klus om ons allemaal wat beschaving bij te brengen. Ga er maar aan staan! Vanaf deze plek wensen wij Arnoud veel sterkte toe.

Wie graag opgevoed wil worden, moet nu direct naar Verbal Jam.
Strubbelingen
Vroeger had ik er nooit zo op gelet, maar het begint me steeds meer op te vallen wat een ongelofelijk slechte interviewster Wouke van Sterrenburg eigenlijk is. Gisteren had ze een vraaggesprek met die pornoboer die uit de LPF is gegooid. Ze zat hem de hele tijd dingen in de mond te leggen. Ik ga er eens wat beter op letten en zal proberen een paar sprekende voorbeelden te onthouden.

Het blijft genieten van de LPF. Heerlijk om die Winny, met haar grote mond, te zien afgaan. Maar die gasten die nu zogenaamd gewonnen hebben, komen ook nog wel aan de beurt. Volgens de peilingen hebben ze nog zes zetels, van de zesentwintig. Benieuwd wat de volgende rel wordt. Hier kan niemand de media de schuld van geven, dit doen ze helemaal zelf.

Ook geloof ik al lang niet meer dat dit onder Fortuyn niet gebeurd zou zijn. De kleine strubbelingen had hij misschien nog kunnen controleren, maar dit gedoe zeker niet. Als hij nog geleefd had, was hij waarschijnlijk al lang gillend weggelopen.

10.01.2002

We moeten aan de kijkcijfers denken
Communicatieadviseur Peter Jelgersma hing weer aan de lijn. Had weer commentaar. Ik moet de stukjes beter spreiden.
‘Liever de stukjes dan de beentjes, Jelgersma! Maar wat bedoel je precies?! To the point man, ik heb geen uren de tijd.’

Nou, zoals afgelopen zaterdag, toen waren er kort achterelkaar vele prachtstukjes gepost, en op maandag weer helemaal niets. Zo trekken we geen bezoekers. Die zitten allemaal de hele dag op de loglijst te koekeloeren en als je daar niet opstaat, heb je geen bezoekers. Bovendien scrollen de meeste mensen niet, dus als je vlak na elkaar twee mooie dingen post, lezen ze toch alleen de laatste.

Zit wel wat in… Maar aan de andere kant, wat kan mij het rotten hoeveel bezoekers ik heb.